Dyniowe krążki z szynką, figami i serem
wstecz
SKŁADNIKI
• ok. 1/2 dyni piżmowej
• kilka plastrów szynki
• 3 spore figi
• 2 śliwki
• 100-120 g dobrego sera
• kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku
• trochę mielonej łagodnej papryki
• pieprz
• oliwa extra vergine
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
Dynię piżmową / część bez gniazda nasiennego / kroimy w plastry,
smarujemy z obu stron oliwą i pieczemy w piekarniku - 200 stopni, około 15 minut.
Szynkę, figi i śliwki kroimy w plasterki.
Na upieczonych krążkach dyni układamy plastry szynki, figi, śliwki oraz starty ser, posypujemy przyprawami i ziołami.
Pieczemy kilka minut do momentu, aż ser się rozpuści.
SMACZNEGO!
wstecz